ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ
Σελίδα 1 από 1
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ
Εχουν πολλαπλασιαστεί τα αγριογούρουνα στη Μεσσηνία, έχουν κατέβει στα χωριά και προκαλούν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, αναζητώντας τροφή. Το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο σε αρκετές περιοχές του νομού και αναμένεται να ενταθεί το χειμώνα, όπως παραδέχεται ο δασάρχης Καλαμάτας Γιώργος Σωτηρόπουλος.
«Υπάρχει υπερπληθυσμός αγριογούρουνων, που όντως προκαλούν σοβαρές ζημιές». «Λόγω των πυρκαγιών, μειώθηκε η επιφάνεια όπου βρίσκουν την τροφή τους στα βουνά και έχουν κατέβει χαμηλά. Και στην Πυλία και στην Τριφυλία και στην κεντρική Μεσσηνία στην περιοχή του Αριστομένη και στο δάσος της Βασιλικής έχουν κατέβει αγριογούρουνα. Δεν έχουν εχθρούς, μόνο τους κυνηγούς, δεν έχουν και αρρώστιες, γιΆ αυτό έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς όταν είναι... θρεμμένα τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 10 γουρουνάκια.
Ψάχνοντας να βρει τροφή, το αγριογούρουνο τρώει ρίζες, τρώει τα πάντα, καταστρέφει περιφράξεις, διαλύει φράχτες. Μπαίνουν σε κήπους, στον κάμπο για να βρουν τροφή. Πώς θα εξελιχθεί το πρόβλημα, δεν το ξέρω.
Αν δεν υπάρξει αρρώστια, επιδημία δε θα έχουμε μείωση των πληθυσμών. Και είναι ζώα σκληρά, που δύσκολα αρρωσταίνουν.
Οπότε έχουμε μόνο το κυνήγι. Αν είναι βαρύς ο χειμώνας και έχει χιόνια, το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, θα μπουν στους κήπους των σπιτιών».
Ο δασάρχης αναφέρθηκε στη ρυθμιστική που ορίζει το μεγαλύτερο αριθμό ζώων που μπορεί να σκοτώσει ένας κυνηγός, 1 αγριογούρουνο ο καθένας. «Και πάλι, όμως, μια παρέα 7 - 8 κυνηγών δεν μπορεί να σκοτώσει πάνω από 7 - 8 γουρούνια», εκτίμησε ο κ. Σωτηρόπουλος και τόνισε:
«Μια άλλη λύση είναι να παραταθεί το κυνήγι του αγριογούρουνου που σταματάει στο τέλος του χρόνου (όπως και του λαγού), έως τις 28 Φεβρουαρίου, στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου.
Υπάρχει και η περίπτωση να χαρακτηριστούν επιβλαβή. Τότε θα επιτραπεί το κυνήγι τους χωρίς περιορισμούς, ενώ μπορεί να πριμοδοτηθεί κιόλας. Θέλει, όμως, πριν θηραματοπονική μελέτη που να εξηγεί, να καταγράφει τους πληθυσμούς και να δικαιολογεί επιστημονικά, με στοιχεία την επέμβαση.
Η Ε.Ε. είναι αυστηρή σε τέτοια ζητήματα και για να επιτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση, απαιτεί επιστημονικά στοιχεία, που να δικαιολογούν, να επιβάλουν επεμβάσεις τη μείωση των πληθυσμών τους».
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης