Έρχεται το τέλος του internet;
Σελίδα 1 από 1
Έρχεται το τέλος του internet;
Δεν είναι ανέκδοτο ούτε και Πρωταπριλιάτικο αστείο. Εάν οι internet providers (πάροχοι) σε όλον τον κόσμο, δεν ξεκινήσουν να υιοθετούν ΑΜΕΣΑ το πρωτόκολλο IPv6 τότε θα υπάρξει (πολύ σύντομα) σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης ΜΑΣ στο διαδίκτυο.
Κάθε υπολογιστής ή οποιαδήποτε συσκευή συνδέετε στο internet, αποκτάει μία μοναδική αριθμητική διεύθυνση την λεγόμενη «IP Address». Όμως...
Το έτος 2010 όμως... όλες οι διαθέσιμες IP διευθύνσεις πρόκειται να μηδενισθούν!!!
Tο μέγεθος της ανάγκης για το IPv6
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανάγκης για νέες διαθέσιμες - ελεύθερες IP διευθύνσεις, να πούμε ότι μόλις πριν μερικά χρόνια... μέσα σε 1 έτος πουλήθηκαν 1 δισεκατομμύριο συσκευές κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα πρόσβασης στο internet.
Σίγουρα θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι το πρωτόκολλο IPv6 είναι μονόδρομος, εάν υπολογίσουμε τα παρακάτω:
-Την κατακόρυφη άνοδο των χρηστών που προέρχονται από χώρες με τεράστιο πληθυσμό όπως η Κίνα και η Ινδία. Διότι έως πριν μερικά χρόνια, η «υπόθεση internet» ήταν καθαρά θέμα Αμερικής και Ευρώπης. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλέον!
- Τις προβλέψεις που «λένε» ότι 2010, το 15% των αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο θα είναι εξοπλισμένο και διαθέσιμο με συσκευές GPS!
- Και τέλος, ο κατακλυσμός της αγοράς από εφαρμογές Ιnternet Τηλεφωνίας αλλά και τα Multi-User Games.
Το IPv6 αναγκαστικά θα κερδίζει σταδιακά έδαφος σε hardware και software
Λίγα λόγια για το IPv6
Το IPv6 βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια υπό ανάπτυξη!!! Πλέον αρκετές νέες συσκευές modem / router που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζουν το νέο πρωτόκολλο.
Πλήρη υποστήριιξη βρίσκει και από το νέο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows VISTA. Στα Windows XP απαιτείται μόνο η εντολή “ipv6 install” για να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο IPv6 σε ethernet interfaces.
Tο 128-bit IPv6, προσφέρει πολύ πιο υψηλή ασφάλεια από το επερχόμενο 32-bit IPv4. Βέβαια το IPv6 πέρα από τη διαφορά του μεγάλου εύρους διευθύνσεων, έχει και πολλές άλλες διαφορές από το IPv4, αλλά δεν είναι του παρόντος.
2 μόλις χρόνια πριν το 2010, η Κίνα, η Ιαπωνία αλλά και η Κορέα έχουν ξεκινήσει ήδη να χρησιμοποιούν το IPv6. Στην Ευρώπη, τα αρμόδια όργανα απλώς «ενθαρύνουν» τις χώρες – μέλη να πράξουν το ίδιο.
Το IPv6 μπορεί να δημιουργήσει 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 νέες IP διευθύνσεις. Αριθμός ικανοποιητικός να καλύψει τις ανάγκες για αρκετές δεκαετίες.
Τι θα πρέπει να γίνει; - Μεταβατική περίοδος
Είναι απλό!!! Οι εταιρίες που μας «χρυσο χρεώνουν» την πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα πρέπει να ετοιμαστούν και να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IPv6. Διαφορετικά, ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΡΗΣΤΗΣ μετά το 2010 δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο internet.
20 χρόνια τώρα, κάνουμε χρήση του πρωτοκόλλου IPv4 το οποίο μπορούμε να πούμε ότι «έχει φθάσει στα όρια του»
Δισεκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο & δισεκατομμύρια χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να εξηπηρετηθούν από το 32-bit ΙPv4.
Η ανάγκη των συσκευών για συνεχή διαθεσιμότητα στο internet (always on) είναι πλέον δεδομένη άρα και η ανάγκη νέων διαθέσιμων IP διευθύνσεων. Κάθε μία από αυτές τις συσκευές χρειάζονται μία IP διεύθυνση, κάθε φορά και για όσο διάστημα βρίσκονται συνδεδεμένες με το διαδίκτυο.
Το πρόβλημα ουσιαστικά ξεκινάει πολύ πριν το οριακό έτος 2010. Ξεκινάει από την τωρινή «μεταβατική περίοδο» κατά την οποία οι πάροχοι διαδικτύου (internet providers) θα πρέπει να διαθέτουν και να συντηρούν 2 διαφορετικά πρωτόκολλα – 2 διαφορετικά δίκτυα, με ότι κόστος συνεπάγεται αυτό.
Κατά την «μεταβατική περίοδο» και προκειμένου να είναι έτοιμοι όλοι οι οργανισμοί και οι μεγάλες εταιρίες θα πρέπει να:
- Εξοπλιστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό (hardware) ο οποίος θα υποστηρίζει το πρωτόκολλο IPv6
- Να φροντίσουν ώστε οι εφαρμογές (software) να είναι συμβατές με το IPv6
- Να διαμορφώσουν αντίστοιχα τα δίκτυα τους
- Να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, στα νέα δεδομένα
- Να μην καταργήσουν, αλλά να διατηρούν παράλληλα και το IPv4
- Να φροντίσουν για την ομαλή μετάβαση
- Να φροντίσουν να «βρεθούν πιο μπροστά» (πρόληψη) από ενδεχόμενους κινδύνους που αφορούν θέματα ασφαλείας (security)
Τέλος, εάν θα πρέπει να αναφερθούμε στο κόστος μετάβασης από το ένα πρωτόκολλο στο άλλο, τότε θα πρέπει απλά να πούμε ότι ΔΕΝ μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς το πότε θα αρχίσει η απόσβεση μιας τόσο μεγάλης επένδυσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περίπου 50 δις δολλάρια έως σήμερα, για το προαναφερόμενο πρόβλημα μετάβασης!!!
Την στιγμή που όλα αυτά συμβαίνουν στο «παγκόσμιο χωριό»... η Ελλάδα τι έχει κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που «έρχεται»; Ακούσατε μήπως κάτι που να έχει σχέση με το θέμα; Γιατί εμείς... ΟΧΙ !!!
Πηγή: connection.gr
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης