ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Πήγαινε κάτω

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Δημοσίευση  reporter Την / Το Δευ 11 Μάης 2009, 20:20


Ένα πρωτοπόρο πείραμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τεχνικών της γεωργίας της ακριβείας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Τριφυλίας σε καλλιέργειες καρπουζιού, με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Σπύρου Φουντά, και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του γεωπόνου Αντώνη Παρασκευόπουλου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν υπερσύγχρονα μέσα που απέκτησε το Πανεπιστήμιο. Αυτά και η χρήση του κατάλληλου λογισμικού προγράμματος μπορούν να προσδιορίσουν με μεγάλη ακρίβεια την ποσότητα του λιπάσματος που χρειάζεται το κάθε φυτό. Ετσι χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία κατά την λίπανση με ψεκασμό, αυτομάτως ένας ειδικός υπολογιστής που μπαίνει πάνω στο μηχάνημα μπορεί και προσδιορίζει τις ανάγκες σε λίπασμα, δίνοντας έτσι μόνο τις απαραίτητες ποσότητες χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση.

Η εφαρμογή στηρίζεται στην μέτρηση της αγωγιμότητας του εδάφους που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο συνδέεται με ένα gps ακριβείας. Τα δεδομένα αυτά, δηλαδή γεωγραφικό στίγμα και αγωγιμότητα, καταγράφονται σε ειδική κάρτα. Στην συνέχεια, πάλι με το gps συνδέεται ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα το οποίο δείχνει τον δείκτη βλάστησης των φυτών μέσα από το συνδυασμό υπέρυθρης και ορατής ακτινοβολίας.
Επίσης τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε ένα υπολογιστή και από εκεί με το κατάλληλο λογισμικό αποτυπώνεται η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος.

Ολα αυτά, πρέπει να σημειώσουμε, γίνονται έξω από χρηματοδοτήσεις απλά από το μεράκι του καθηγητή για την βοήθεια που θέλει να δώσει στην περιοχή.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
avatar
reporter

Αριθμός μηνυμάτων : 127
Registration date : 11/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης